fejlec

Schüssler sók

Miért is fontosak az ásványi anyagok az emberi szervezet számára?

Egy egészséges felnőtt testtömegének mintegy 4 %-a ásványi anyagokból áll. Ez önmagában nem tűnik túl soknak, viszont a maradék testtömeg 60- 70%- a víz, így már lényegesen nagyobb hangsúlyt kap ez a szám. Attól függően, hogy a szervezetnek milyen mennyiségben van szüksége rájuk, makroelemeknek, illetve mikroelemeknek (nyomelemeknek) nevezzük őket. A makroelemek csoportjába tartozó ásványi anyagokból napi több g, vagy több száz milligramm, míg a mikroelemekből pár mg, vagy mikrogramm is elégséges.
biorezonanciás vizsgálat során is kiemelt fontosságú értékelni a különböző ásványi sók mennyiségét. A gép segítségével azt is látni lehet, hogy tényleges hiányról van-e szó, vagy csak a arról, hogy a szervezet nem tudja a megfelelő helyre juttatni és felhasználni ezen anyagokat. Ebben az esetben igen hatékony a rezgések általi "rendezés", egyensúlyozás.

Az ásványi anyagok az anyagcsere szinte minden fázisában fontos szerepet töltenek be.

Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezetben. Hogy melyik ásványi anyagra milyen mennyiségben van szüksége a szervezetnek, azt az életkor, nem, egészségi állapot, és a fizikai aktivitás is befolyásolja. Ha kevesebb ásványi anyag kerül a szervezetbe, vagy zavart szenved felszívódása, beépülése, az különbözőbetegségek kialakulásához vezet.
Ezen kényes egyensúly kialakításában lehetnek segítségünkre a Schüssler sók, melyek építésvezetőhöz hasonlóan irányt mutatnak a szervezetünknek, hogy mit kell tennie az egyensúlyi állapot kialakításához és megtartásához.

Dr  med. Wilhelm Heinrich Schüssler 1821. aug. 21.-én született Németországban.
Vallotta, hogy minden életfolyamat, illetve minden szervekben és szövetekben bekövetkezett elváltozás oka a sejtek szintjén keresendő.

A felismerés, hogy a sejtek normális tevékenysége az anorganikus sók megfelelő mennyiségétől függ, Schüssler számára az első lépést jelentette a biokémiai terápiás rendszerének a felépítésében.Rendszere ingerterápia a szervezet számára. Azaz, nem a tényleges hiányt pótolja, hanem azt az ingert adja meg a szervezet számára, hogy mit kell tennie, hogy rendezni tudja az ásványi só-hiányos állapotát.

Az akkori idők megismerési szintje alapján dr. Schüßler 12, a vérben és a szövetekben előforduló ásványi sót állított terápiás rendszere középpontjába. Ezeket az ásványi sókat funkcionális (élettani működéseket befolyásoló) szereknek nevezte el, mert ezek mindegyike a szervek és szövetek meghatározott működéseit képesek befolyásolni.

A funkcionális szerek a következők:

 1. Calcium fluoratum  (folypát – kalcium-fluorid – CaF2)
 2. Calcium phosphoricum  (foszforsavas mész – kalcium-foszfát – CaHPO4 x 2H2O)
 3. Ferrum phosphoricum  (vas-foszfát – FePO4 x 4 H2O)
 4. Kalium chloratum  (kálium-klorid – KCl)
 5. Kalium phosphoricum  (kálium-foszfát – KH2PO4)
 6. Kalium sulphuricum  (kálium-szulfát – K2SO4)
 7. Magnesium phosphoricum  (magnézium-foszfát – MgHPO4 x 3H2O)
 8. Natrium chloratum  (nátrium-klorid – konyhasó – NaCl)
 9. Natrium phosphoricum  (nátrium-foszfát – Na2HPO4 x 12H2O)
 10. Natrium sulphuricum  (nátrium-szulfát – Glauber-só – Na2SO4)
 11. Silicea  (kvarc – kovasav – SiO2 x H2O)
 12. Calcium sulphuricum  (kalcium-szulfát – gipsz – CaSO4 x 2H2O) 

Schüssler sók segítségével kezelhetünk :

akut, azaz hirtelen fellépőbetegségeket (pl. influenza, vesegörcs, lumbágó) krónikus betegségeket (pl. aranyér, visszér) hiányállapotokat (az ásványi sók hiánya látható eltéréseket hoz létre az arcon, melyek az arcdiagnosztikát elsajátítva egyértelművé válnak számunkra)

Schüssler sók segítségével bizonyos betegségek megelőzhetővé válnak, hiszen sok esetben még azelőtt nyilvánvalóvá válik egy- egy ásványi só hiánya, hogy az betegséget okozna.

Arcdiagnosztikával észlelt hiányállapot esetén 2-3 hónapos kúrát érdemes folytatni. Természetesen nem várható el, hogy a terápia után a páciens bőre egy kisbaba bőréhez váljék hasonlatossá, azonban megfelelő életmód és táplálkozás esetén a szervezetnek elég ideje van, hogy rendezze az ásványi só hiányos állapotot. Ezekben az esetekben sok elváltozás- pl. bőr elszíneződés- megszűnik, bizonyos elváltozások előrehaladása pedig megállítható.

Schüssler-sók alkalmazásánál nincs se alsó, se felsőkorhatár. Azaz bárki, bárhol és bármikor szedheti. Mivel nincs gyógyszer interakció, ezért a Schüssler sók bármilyen más hagyományos gyógyszerrel is együtt szedhetők.

A Schüssler sók laktóz alapú tabletták, így kifejezett laktóz érzékenység esetén adásukat kerülni kell.